John B’s BBQ

Hos John B´s BBQ – Creole & Caribbean Food får du være med på en reise til Karibien via smaksløkene. Sommeren har vi fokus på Live Fire BBQ. Mat med MYE smak ! På vinteren introduserer vi en karibisk rett som vi serverer fra medio oktober til april. Dette året er det klassisk Curry Goat med Rice&Beans !

 
 

Mattradisjonene i Karibien springer ut av historien, tradisjonene og mat arven helt fra Taino indianerene, den opprinnelige urbefolkningen i Karibien.  Det fine franske kjøkkenet, det robuste afrikanske kombinert med spanske kjøkkenet, iblandet de innfødtes og lenger sør i Karibien er linjene helt til India via det Britiske Samveldet.  Alle disse tilsammen har skapt eklektiske variasjoner med et dynamisk og «full-flavored» kjøkken.  

Karibisk mat er ikke «fast food».  Det er en lang og møysommelig prosess som også idag er den måten de lager mat på «on the islands». Kjøttet rengjøres med vann, eddik, lime og salt som er den tradisjonelle måten å forberede kjøttet for marinering. Hos oss marineres kjøttet med John B´s Seasoning som består av bla. 9-10 ulike urter, lime, scotch bonnet pepper i tillegg til mange ulike krydder på karibisk vis. Etter marinering er kokeprosessen / stekeprosessen alt fra 4-10 timer avhengig av type kjøtt. 

Geit er det mest brukte kjøttet i Karibien og er også det vi vil bruke mest.  I Norge har kje blitt mer og mer populært, men vi ønsker også å vise hvor velsmakende geitekjøtt faktisk er, noe man i Norge ikke har tradisjon for. Geitekjøtt er også ofte å foretrekke helsemessig, da det innholder lavere nivåer av flerumettet fett og kolestrol, mindre kalorier og  mer jern bla. sammenlignet med okse-og svinekjøtt.


 

CURRY GOAT

Geitekjøtt kokes i kokosmelk med hvitløk, løk, allehånde krydder, timian, scotch bonnet peppers, gurkemeie mm.  John B har komponert en variant med innflytelse fra Trinidad og Tobago hvor kokosmelken er mer brukt, mens poteter og gulrøtter er tradisjon fra Jamaica. Serveres fra høsten til sent på våren.

Dette er utvilsomt en av de mest populære rettene på Jamaica og brukes til spesielle anledninger.  Etter at slaveriet opphørte måtte britene finne ny arbeidskraft til sine kolonier i Vestindia, og mellom 1834 og 1917 ankom 1,5 millioner indere til de Vestindiske øyer, og 36000 bare til Jamaica.  De brakte med seg nye ingredienser, nye måter å lage mat på og  blandingen med det britiske og det lokale skapte nye tradisjoner hvorav Curry Goat er en av de.